V Žiline sa fotilo, tento krát na akreditovanom kurze

Posledný aprílový víkend patril v Žiline projektu Mediálnej školy. Prváci sa na druhom kurze ŽIJEM zdokonaľovali vo fotografovaní. Pridanou hodnotou kurzu je novinka - akreditácia kurzov na MŠVVŠ SR.

ŽILINA, 30. 4. 2017

Na druhom kurze Mediálnej školy si 13 účastníci prvého ročníka osvojili základy dokumentárnej a portrétnej fotky. Začínajúcich fotografov odborne sprevádzal profesionálny fotograf Vlado Škuta. “Kurz mi dal veľa zvlášť v pochopení správneho osvetlenia objektu a zásad správnej kompozície. Vlado ma naučil veľa, je vidieť, že je to skúsený fotograf” ocenil účastník Matúš Matušiska zo SOU sv. Jozefa Robotníka.

V teoretickom bloku účastníkov oboznámil s termínmi ako zlatý rez, či expozičný trojuholník. Poukázal aj na základné kompozičné chyby pri fotografovaní. Mladí sa naučili priamo na svojom foťáku používať parametre ako clona, čas uzávierky, ISO a neskôr ich uplatnili pri fotení portrétov.

Popoludní si teoriu mohli overiť v praxi, a tak sa praktická časť reportážnej fotografie presunula do centra Žiliny. V priebehu necelých štyroch hodín sa účastníci vyzbrojení fotoaparátmi rozpŕchli po námestiach a uličkách. Vďaka slnečnému počasiu mali možnosť nafotiť naozaj kvalitné zábery zachytávajúce pestrý život v meste. Po celý čas im bol k dispozícií aj lektor pre konzultácie a prípadné inšpirácie. Sobotný večer následne patril postprodukcií v grafickom štúdiu a úprave nafoteného material. Najlepšie záverečné práce si môžete pozrieť TU.

“Tieto kurzy sú veľmi hodnotné, lebo za jeden víkend sa dá stihnúť veľmi veľa. No vnímam, že kurzy nie sú len o fotení, ale aj o viere. Je tu naozaj cítiť saleziánske prostredie ” dodal s úsmevom účastník Matúš.

Mediálna škola je projekt neformálneho vzdelávania, ktorý organizuje Laura, združenie mladých. Od decembra 2016 sú všetky kurzy Mediálnej školy zaradené medzi akreditované vzdelávacie programy MŠVVŠ SR. Absolventi štyroch kurzov, tak na záver svojho vzdelávania získajú akreditovaný certifikát. Môžu si vďaka nemu zvýšiť svoje možnosti pre uplatnenie na vysokej škole, či v zamestnaní.

___

Sr. Mária Gregová